رویای خلبانی یکی از رایج ترین رویاهای افراد به ویژه کودکان است. این رویا به طور معمول به دلیل علاقه به پرواز و تماشای هواپیماها شکل میگیرد.
رویای خلبانی معمولا با خیال پردازی و بازی با اسباب بازی های مربوط به هواپیماها آغاز میشود. افراد اغلب در خانه با پرتاب کردن هواپیماهای کوچک یا با استفاده از شبیه ساز پرواز، تجربه احساس پرواز را تجسم میکنند.
کودکان ممکن است در مدرسه یا در محیط های دیگر با تماشای پرواز، هیجان زده شوند. و تماشای هواپیماهای عبوری برایشان تحریک کننده باشد. این تجربه ها میتواند باعث شود که افراد علاقمند به پرواز، از خود سوال کنند که چگونه میتوانیم خلبان شویم و به فضا سفر کنیم؟
بهطور کلی، رویای خلبانی نشاندهنده علاقه به ماجراجویی و اکتشاف است. این رویا میتواند راهگشایی باشد تا افراد، به هدفشان برای شغل خلبانی نزدیک شوند و در آینده به دنبال شغلی در این زمینه بروند.
راه های خلبان شدن
امروزه متقاضیان رشته خلبانی راه های زیادی برای رسیدن به این شغل رویایی دارند. خبر خوب این است که علاوه بر تحصیل در این رشته، در صورت داشتن شرایط لازم، میتوانید در آموزشگاه های خلبانی، دوره های خلبانی مسافربری را آموزش ببینید و پس از گذراندن دوره ها گواهینامه خلبانی دریافت کنید.
در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر، دو راه اصلی برای خلبانشدن وجود دارد:
- انتخاب رشته هوانوردی در دانشگاه
- گذراندن دوره های لازم و گرفتن مدارک مورد نیاز خلبانی
انتخاب رشته هوانوردی در دانشگاه
در این راه، شما میتوانید در دانشگاه هوایی ارتش به تحصیل در رشته هوانوردی بپردازید. رشته هوانوردی به سه گرایش مراقبت پرواز، ناوبری هوایی و خلبانی تقسیم میشود. رشته خلبانی نیز دارای دو شاخه نظامی و غیر نظامی میباشد. داوطلبان برای ورود به هر یک از این دو شاخه باید شرایط ویژه ای داشته باشند.
داوطلبان ورود به خلبانی نظامی باید در دانشگاه ستاری پذیرفته شده و شرایط مندرج در دفترچه ثبت نام آزمون دانشگاه ستاری را دارا باشند. در نهایت در این دانشگاه آزمونی گرفته میشود که شاخه نهایی شما مشخص میشود. تمامی دانشجویان پس از پایان تحصیل فرد نظامی تلقی میشوند و عنوان کارشناس هوایی و یا افسر مهندس هوایی به آنها تعلق میگیرد.
پذیرش در خلبانی غیر نظامی نیز از طریق کنکور سراسری و قبولی در دانشگاه های سراسری انجام میگیرد.
گذراندن دوره های لازم و گرفتن مدارک مورد نیاز خلبانی
این راه مناسب برای همه افراد است. متقاضیان علاوه بر تحصیل در این رشته، میتوانند در آموزشگاه های خلبانی دوره های خلبانی مسافربری را آموزش ببینند و پس از گذراندن دوره ها، گواهینامه خلبانی دریافت کنند.
شرایط تحصیل در رشته های خلبانی و هوانوردی
همانطور که پیش تر نیز مطرح شد، رشته خلبانی دارای دو گرایش نظامی و غیر نظامی میباشد. شرایط پذیرش در دو گرایش با هم متقاوت است.
شرایط ورود به رشته خلبانی غیر نظامی
پذیرش در رشته خلبانی غیر نظامی از طریق کنکور سراسری و تحصیل در دانشگاه های سراسری انجام میشود. همچنین گذراندن دوره های خلبانی در آموزشگاه های خصوصی که در ادامه به بررسی آن نیز می پردازیم.
- حداقل سن ١٨ سال
- عدم سوپیشینه و نداشتن سابقه کیفری
- اعتقاد به دین اسلام
- پذیرش جمهوری اسلامی و ولایت فقیه
- داشتن سلامت جسمی و روحی
- داشتن معافیت تحصیلی سربازی یا مشخص بودن وضعیت نظام وظیفه آقایان
- تحصیل و اخذ مدرک دیپلم در رشته علوم تجربی یا رشته ریاضی فیزیک
- شرکت در کنکور سراسری و کسب رتبه لازم برای قبولی در رشته خلبانی
- قبولی در آزمون تعیین سطح زبان انگلیسی
شرایط ورود به رشته خلبانی نظامی
- حداقل ۱۶ سال و حداکثر ۲۰ سال تمام
- حداقل 165 سانتیمتر قد
- عدم سوپیشینه و نداشتن سابقه کیفری
- اعتقاد به دین اسلامی
- تابعیت ایرانی
- داشتن سلامت جسمی و روانی کامل
- وفاداری به نظام جمهوری اسلامی و ایمان به انقلاب
- پاسداری از ولایت فقیه و اعتقاد به آن
- اعلام آمادگی برای پاسداری از تمامیت ارضی کشور و انجام ماموریت در هر نقطه از ایران
- داوطلب باید روحیه فداکاری ایثارگری و انگیزه خدمت داشته باشد
- داوطلب باید بتواند دو برابر هزینه دوره آموزشی در دانشگاه را در صورت استعفا یا اخراج پرداخت کند و این توانایی را متعهد شود
- شرح میزان بینایی برای رشته خلبانی بینایی کامل یعنی ۱۰ از ۱۰ میباشد
- داوطلب نمیتواند عضویت و یا وابستگی به احزاب، گروهها و سازمانهای سیاسی داشته باشد
- مکان پذیرش داوطلب متاهل وجود ندارد
- افراد دارای معافیت پزشکی پذیرفته نمیشوند
دوره های آزاد تخصصی خلبانی و هوانوردی
دوره های آزاد تخصصی خلبانی و هوانوردی شامل آموزشهای گسترده ای در زمینه های تئوری و عملی مرتبط با پرواز، ناوبری، مکانیک پرواز، الکترونیک و سایر مهارتهای فنی مرتبط است. این دوره ها معمولا به صورت تئوری و عملی برگزار میشوند. و شامل آموزشهای پیشرفته در زمینه های مهندسی هوایی، ایمنی پرواز، مدیریت منابع پروازی و سایر موضوعات مرتبط میباشند.
شرکتکنندگان در این دوره ها باید دارای شرایط خاصی باشند. این افراد پس از گذراندن دوره ها، میتوانند به عنوان خلبان گواهی دوره را دریافت میکنند. این دوره ها ممکن است توسط مؤسسات دولتی یا خصوصی ارائه شود.
المپیک، مجری دوره های آموزش خلبانی از کودکان تا بزرگسالان
المپیک، اولین موسسه آموزش خلبانی به کودکان و نوجوانان در ایران میباشد. این موسسه دوره های آموزش خلبانی را برای افراد از کودکان تا بزرگسالان ارائه میدهد.
المپیک دوره های آموزش خلبانی را برای افراد با سطوح مختلف تجربه ارائه میدهد. از دوره های مقدماتی تا پیشرفته برای کودکان و بزرگسالان، همه میتوانند در این موسسه به تحصیل خلبانی بپردازند.
این موسسه با استفاده از مدرسان مجرب و متخصص در زمینه خلبانی زیر مجموعه سازمان هواپیمایی کشوری، به دانشجویان خود آموزشهای کاربردی و تئوری را ارائه میدهد. همچنین با استفاده از تجهیزات مدرن و شبیه سازهای پروازی برای آموزش دانشجویان استفاده میکند. این امکان را به افراد میدهد تا با شرایط واقعی پرواز آشنا شوند.
سرفصل ها و ترتیب دوره آشنایی شامل موارد زیر میبادشد:
- آموزش تئوری 65 ساعت
- آموزش عملی با سیمیلاتور 5 ساعت
- آموزش هواپیمایی رادیویی 10 جلسه
- پرواز واقعی در کنار استاد خلبان 1 ساعت با امکان رزرو قبلی یا درخواست کتبی
پس از گذراندن دوره های خلبانی المپیک، دانشجویان میتوانند مدارک و گواهینامه های معتبر خلبانی را از مرکز آموزش های هوایی هسا به همراه گواهینامه ویژه باشگاه خلبانان جوان دریافت نمایند.
محل اجرای آموزش فنون هوایی و خلبانی دانشکده صنعت هواپیمایی کشوری واقع در تهران، فرودگاه مهرآباد میباشد.
شرایط ورود به رشته خلبانی المپیک
- حداقل سن برای شرکت در دوره ها 12 سال
- شرکت در کلاسها به صورت حضوری در تهران
- مدت زمان دوره 3 ماه